Närproducerad energi + lokalproducerade råvaror = sant

Man och kvinna klipper ett band för att inviga en röd friggebod
Kommunstyrelsen ordförande Solveig Gard klipper bandet till Plockomaten tillsamman med Urban, Icahandlare, Nolgård.

Igår invigde vi Värmlands första fristående Plockomat här på Hammarö och Hammarö Energi står för lösningen med energiförsörjningen genom bland annat vindsnurra och solceller på taket.

Det är kul att det blev en så kallad off grid-lösning, det vill säga att man inte är ansluten till något elnät utan producerar sin egen el via solpanelerna och det egna vindkraftverket på taket. Vi vill visa på fördelar och möjligheterna med att producera sin egen el och dessutom känns det extra bra att lokalproducerade råvaror säljs med hjälp av lokalt producerad el, vilket går helt i linje med vår satsning på förnybar energi, säger Johan Modin, Hammarö Energi.

Man i dörröppning. I bakgrunden kan man se en liten butikslokal.
Johan besöker den nyöppnade Plockomaten på Nolgård.

Butiken som nästan sköter sig själv

Plockomaten på Nolgård är en obemannad butik dit lokala livsmedelsproducenter kan leverera sina produkter. För att som kund ha åtkomst till butiken låser man upp dörren med BankID, självscannar sina varor och betalar sedan via swish eller betalkort.
Allt detta kräver såklart ström och Nifa som är branschföreningen bakom Plockomaten är glada för samverkan med Hammarö Energi kring elförsörjningen.

Den här lösningen med strömförsörjningen som Hammarö Energi har hjälpt oss ta fram passar det här konceptet jättebra. Vi prioriterar hållbarhet och närproducerat och det kan inte bli mer närproducerat än så här när det kommer till vår strömförsörjning, säger Claes Jonasson, Nifa.

Man betalar i en självcanningskassa
Claes, Jonasson gör ett köp och testar funktionerna i den nya Plockomaten på Nolgård.

Varför behöver man både solenergi och vindkraft?

En off grid-lösning med solceller kräver alltid batterilagring för att kunna lagra energiöverskottet och tillhandahålla elen under kvällen och natten då energiförbrukningen normalt går ner. Men ett sådant batteri kan inte lagra överskottsenergi hur länge som helst.

Vi bor ju i ett land som under vintermånaderna inte har lika mycket solljus dagtid och för att säkra upp energiförsörjningen till Plockomaten behöver vi komplettera med det lilla vindkraftverket på taket, säger Johan Modin.

Fakta om Nifa

Nifa är en branschförening för Värmländska Matföretag. Nifa består av ett antal medlemsföretag som vill utveckla mat- och dryckesproduktionen i Värmland. I föreningen finns i dag en blandning av stora och små företag som kan dra nytta av varandras verksamhet.