Så fungerar fjärrvärme
Fjärrvärme är en stabil och pålitlig uppvärmningskälla och kan värma alla typer av byggnader; flerbostadshus, skolor, företag och enskilda villor. En av fjärrvärmens stora fördelar är att den centrala värmekällan värmer alla hus som ingår i systemet, istället för att varje fastighet har ett eget värmesystem. Riktigt klimatsmart och energieffektivt!
- I fjärrvärmeverket hettas vatten upp i en panna.
- Det varma vattnet leds från värmeverket till husen via ett slutet rörsystem under marken.
- I kundernas fjärrvärmecentral används värmen både till uppvärmning av bostaden och för att värma tappvarmvatten.
- Det avkylda vattnet går tillbaka till fjärrvärmeverket för att värmas på nytt.
Värmeverket – hjärtat i hela systemet
Fjärrvärmen produceras i värmeverket och skickas ut i systemet till alla fastigheter. Vattnet i värmeverket värms med exempelvis rester från skogen – som toppar och grenar – träavfall och annat biobränsle. Systemet tar också vara på värme som uppstår vid elproduktion i kraftvärmeverk, vid avfallsförbränning och överskottsvärme från lokala industrier.
Värme i huset och i vattenkranen
Fjärrvärmecentralen i din fastighet har en värmeväxlare som är dimensionerad för ditt behov. Värmeväxlaren för över värmen från vattnet till fastighetens värmesystem där det pumpas runt för att värma både byggnaden och varmvattnet i dina kranar. Fjärrvärmeverket och din fastighet har helt skilda system. Det betyder att värmeverkets vatten inte finns i kranarna, utan enbart används för att värma upp vattnet.
Cirkulär värme
Fjärrvärmevattnet cirkulerar sedan tillbaka till värmeverket igen för att sedan värmas upp på nytt och pumpas ut i systemet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 25 november 2024