Nu blir fjärrvärmen grönare

Att färga fjärrvärmevattnet är sedan slutet av 1980-talet en vanlig metod i fjärrvärmebranschen och i Karlstad har de haft grönt fjärrvärmevatten sedan 1992. Nu är det dags för Hammarö att tillsätta färgämne eftersom färgen gör det lättare att hitta fjärrvärmeläckor.

Vattnet färgas med det livsmedelsklassade pyranin (natriumsalt), ett ämne som även används i godis och diskmedel.

Pyraninets har fluorescerande egenskaper vilket gör att man kan se eventuella läckor med blotta ögat. Med hjälp av en UV-lampa kan man även identifiera mindre läckor.

– Eftersom vi sammanlagt har ca 880 kilometer ledningar under marken kommer vårt felsökningsarbete att bli mycket smidigare och snabbare med hjälp av pyranin, säger Maria Pettersson, vd, Hammarö Energi.

För den som har fjärrvärme installerat hemma innebär det här egentligen ingen förändring. Den enda gången man skulle kunna märka av det grönare vattnet är om värmeväxlaren i huset skulle läcka. Då får varmvattnet en grön nyans. Det kalla vattnet påverkas inte eftersom det går i andra ledningar.

– Den som bor i lägenhet och får en grön nyans på varmvattnet kontaktar sin fastighetsägare eller hyresvärd. Som husägare ringer man direkt till vår felanmälan som är öppen dygnet runt alla årets dagar, fortsätter Maria Pettersson.

Det gröna vattnet färgar varken av sig på tyg, hud eller hår.

Har ni frågor är ni varmt välkomna att höra av er till:
Maria Pettersson, vd, 054-51 52 05 (mobil anknytning)
Lars-Erik Alfredsson, tekniker, 054-51 54 85 (mobil anknytning)