Vd-brev

Besök i Hagfors under Green Planet Week. Vilket program!

Onsdagen bjöd på en heldag om klimat och väder, cirkulär ekonomi, utmaningar från det lokala företaget Värmlands Metanol AB samt en insyn i Uddeholms energieffektiviseringsarbete. Lite märkligt ändå kan jag tycka att inte fjärrvärmen fick en liten tid i rampljuset då vi faktiskt står för hälften av uppvärmningsbehovet i Sverige. 55 TWh fjärrvärme av 100 TWh totalt levererades 2013. Av dessa är nästan hälften av bioenergi, 7 % är spillvärme från industri och 19% kommer från avfall. Detta borde uppmärksammas mycket mer, men det kanske är vi som jobbar med det som ska bli bättre att ta plats och kommunicera vilket hållbart system vi jobbar med? Torsdagens aktivitet i Hagfors bestod av en väl genomförd Workshop där skogsindustri, energibolag och tillverkningsindustri tillsammans med representanter från klusterorganisationer och energimyndigheten möttes och diskuterade gemensamma nämnare och delgav varandras utmaningar och framtidsvisioner. Det hela var mycket intressant och jag var dessutom en av föredragshållarna!

Innan dess befann jag mig i Stockholm på möte med Marknadsrådet. Under dessa dagar pratade vi om nya forskningsprojekt, prisdialogen, Reko och Nils Holgersson. Vi fick också vara med på invigning av Fortums nya satsning ”Öppen Fjärrvärme”. Äntligen säger jag! Här har Fortum tagit initiativet till en lösning som främjar samarbete och samverkan över gränserna. Öppen fjärrvärme innebär att alla kunder som har överskottsvärme, tex datorhallar, saluhallar och livsmedelsbutiker, kan sälja överskottet till Fortum via en marknadsplats, liten minibörsen. Härligt att vi i branschen kan ta fram dessa lösningar så att vi inte enbart fastnar i styrsystem och regelverk utan också skapar möjligheter och vidareutvecklar affärer.

Maria